Srijemska 124a 31 000 Osijek
+385 (0)31 211 394
udrugaiv@inet.hr

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja

Uiro

Kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja

U znak sjećanja na sestre Mirabal koje su 1960. godine u Dominikanskoj Republici mučki ubijene po zapovijedi diktatora Rafaela Trujilla, kao i na brojne žene koje su svoj rad posvetile borbi za ljudska prava i dostojanstvo, SOIH zajedno sa savezima i udrugama članicama i ove godine provodi Kampanju 16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja koja traje od dana 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, preko 3. prosinca – Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, 5. prosinca – Međunarodnog dana volontera do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava.

Slogan ovogodišnje Kampanje je ‘Ponosne, jake i vidljive!‘, a cilj Kampanje je potaknuti Republiku Hrvatsku na ratifikaciju Konvencije protiv nasilja i uznemiravanja (2019) ILO C190.

Naime, Međunarodna organizacija rada (ILO) je dana 21. lipnja 2019. godine značajnom većinom usvojila Konvenciju protiv nasilja i uznemiravanja iz 2019. (br. 190) i pripadajuću Preporuku (br. 206).  Konvencija ima za cilj regulirati i zabraniti nasilje i uznemiravanje u svijetu rada, uključujući i rodno uvjetovano nasilje, a koje se događa tijekom rada, povezano je sa radom ili proizlazi iz njega, osigurati odgovarajuće mjere za prevenciju nasilja i uznemiravanja u svijetu rada te mjere nadzora i sankcija.

Letak kampanje možete preuzeti na poveznici www.soih.hr/userfiles/Letak%20-%20ILO.pdf.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *